Nieuwsoverzicht

Nederlandse Dataset Dwarslaesie is herzien

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 600 mensen met een recente dwarslaesie opgenomen in een revalidatiecentrum.

Alle revalidatiecentra in Nederland, welke patiënten met een dwarslaesie behandelen, registreren medische informatie van mensen met een recente dwarslaesie. Het doel van deze registratie is om de gevolgen van dwarslaesie beter te begrijpen en daarmee de zorg te verbeteren en meer op maat te kunnen aanbieden. Deze registratie wordt de Nederlandse Dataset Dwarslaesierevalidatie (NDD) genoemd.

Middels een SKMS subsidie heeft de NVDG recent deze NDD kunnen herzien tot een NDD2.0.

Via deze link: https://www.kcrutrecht.nl/project/nederlandse-dataset-dwarslaesierevalidatietabase-ndd/ is hier meer informatie over te lezen.

Overleg over de implementatie van de NDD2.0 is nog gaande. Wij houden jullie op de hoogte,

 

Vriendelijke groeten,

de beheerscommissie NDD

Lees meer ...

e-learning website

De ISCoS, de international Spinal Cord Society, heeft een e-learning website ontwikkelt waar veel informatie te halen valt voor alle disciplines betrokken bij dwarslaesie revalidatie:

https://www.elearnsci.org/

Lees meer ...

NVDG congres 2023 UMCG

NVDG Congres 10 en 11 maart 2023

 

Vrijdag 10 en Zaterdag 11 maart 2023

NVDG- congres 

’Fit in body & mind?!’

Het Revalidatiecentrum van het UMC Groningen is in 2023 gastheer voor het congres van het Nederlands-Vlaams Dwarslaesiegenootschap (NVDG)​

Het congres bestaat dit jaar uit vier onderdelen:
- Vrijdagmiddag 10 maart minisymposium ’Revaliderend leren & werkplezier'
- Vrijdagmiddag 10 maart minisymposium onderzoeksgroep SCIONN
- Vrijdagavond 10 maart diner en feest
- Zaterdag 11 maart het NVDG Congres


Het congres komt mede tot stand dankzij bijdragen van de firma’s Coloplast, Hollister, Hoogland Medical, Medtronic en REBACARE. 
 

Accreditatie
Accreditatie van het programma wordt voor de Nederlandse gasten aangevraagd bij de VRA, StADAP, KNGF, FGzPt, Kwaliteitsregister V&V en maatschappelijk werk.Kosten
Deelname aan zowel het verpleegkundigen- als het SCIONN mini-symposium kost € 25,- per persoon (inclusief koffie/thee, lunch).  
Deelname aan het diner en feest kost € 70,- per persoon.
Deelname aan het NVDG congres kost € 90,- per persoon (inclusief koffie/thee, lunch). 

We hopen op twee inspirerende dagen en nodigen u van harte uit voor het diner en feest!

Lees meer ...

Nieuwe versie van het Ziekenhuisprotocol Dwarslaesie 2021

Geschreven door revalidatieartsen, in nauwe samenwerking met intensivisten, neurochirurgen, orthopeden, internisten en urologen uit verschillende ziekenhuizen.

Allen met één gezamenlijk doel; het verbeteren van de dwarslaesiezorg in de acute fase.

 

Ziekenhuisprotocol Dwarslaesie

Lees meer ...

28ste NVDG-congres

28ste NVDG-congres

SAVE THE DATE

VAN DE THERAPIEZAAL NAAR DE WERKVLOER

ARBEIDSGERICHT REVALIDEREN NA EEN DWARSLAESIE

 • 28ste NVDG-congres
  Vrijdag 22 en zaterdag 23 april 2022

 

Het UZ Gent is volgend jaar gastheer voor het 28ste congres van het Nederlands-Vlaams Dwarslaesiegenootschap (NVDG). Noteer alvast 22 en 23 april 2022 in uw agenda. We kijken ernaar uit om u terug te zien.

Programma

 • We starten op vrijdag 22 april om 12 uur met een minisymposium voor verpleegkundigen in het Revalidatiecentrum van het UZ Gent. ’s Avonds voorzien we een ontspannende activiteit in Dok Noord in Gent.

 • Op zaterdag 23 april vindt het NVDG-congres plaats in het Van der Valk Hotel, vlak bij het UZ Gent. Zorgverleners van alle disciplines zijn welkom. Praktisch

  We sturen u in de loop van februari een uitnodiging met het definitieve programma en alle praktische informatie. Wil u overnachten in Gent? Dit zijn enkele suggesties:

  Van der Valk Hotel Gent
  Holiday Inn Express Gent
  Residence Inn by Mariott Gent

  NVDG2022

Lees meer ...

Vacature dwarslaesie en handfunctie

Aan Uhasselt Fac.Revalidatiewetenschappen loopt momenteel een vacature voor doctoraatsbursaal in het domein dwarslaesie en handfunctie. De vacature sluit 14 maart.
  

Lees meer ...

Check je zit nieuwe website

Check je zit nieuwe website

Op de.website checkjezit.nl kun je checken of je goed zit en rijdt in je rolstoel.

 

Lees meer ...

NVDG Congres 12 maart 2021: Uitnodiging en Programma

NVDG Congres 12 maart 2021: Uitnodiging en Programma

NVDG Congres 12 maart 2021: Uitnodiging en Programma

In navolging op de vooraankondiging willen wij nu iedere geïnteresseerde voor ons Congres officieel uitnodigen. LEES HIER MEER voor praktische informatie over de dag en de diverse activiteiten.

Wij hopen weer op een groot aantal deelnemers. Tot ziens in maart op ons Congres!

Lees meer ...

NVDG congres 2021: Vooraankondiging

In 2020 zou voor de 27e keer het NVDG congres plaats hebben gevonden. Adelante Hoensbroek had jullie graag van harte welkom geheten op onze mooie locatie in Zuid-Limburg. Door Covid-19 is dit helaas niet door kunnen gaan.

Op vrijdag 12 maart willen wij toch het Congres door laten gaan echter nu in digitale vorm. Het programma is nagenoeg rond en wederom samengesteld met interessante onderwerpen en inspirerende sprekers. Hierover binnenkort meer informatie. LEES HIER MEER voor praktische informatie.

Wij hopen weer op een groot aantal deelnemers!

 

Lees meer ...

NVDG congres 2021: Vooraankondiging

NVDG congres 2021: Vooraankondiging

Op zaterdag 28 maart vindt voor de 27e keer het NVDG congres plaats. Adelante Hoensbroek heet jullie van harte welkom op onze mooie locatie in Zuid-Limburg.

Lees meer ...

In memoriam: Kees Pons

In memoriam: Kees Pons

Op 26 maart 2020 is onze collega C. (Kees) Pons overleden. Kees werd op 17 december 1942 ­geboren in Maassluis waar hij ook opgroeide.

Na zij studie geneeskunde startte hij in 1972 zijn opleiding tot revalidatiearts bij H.F.W. te Riele in het revalidatiecentrum Hoensbroeck (tegenwoor- dig Adelante). Daar het in de bedoeling lag dat hij in dit revalidatiecentrum een gespecialiseerde dwarslaesieafdeling zou gaan leiden, liep hij ook stage bij prof. dr. Volkmar Paeslack in het ‘Querschnittzentrum’ van de universiteit in Heidelberg (Duitsland). Hij organiseerde dat ook zijn teamleden een bezoek aan dit centrum konden brengen. Door deze periode sprak hij vloeiend Duits en hield hij zijn hele beroepsmatige leven contacten met Duitse collegae in de dwarslaesierevalidatie.

Lees meer ...

NVDG congres 2020: Revalidatie van de Zilveren Generatie Uitgesteld!

Op vrijdag 27 maart zaterdag 28 maart zou voor de 27e keer het NVDG congres plaatsvinden. Echter hebben de recente ontwikkelingen rondom het Coronavirus ons genoodzaakt te besluiten om het congres te verplaatsen naar een later moment dit jaar. Zodra wij een nieuwe datum kunnen prikken zullen wij dit op deze plek bekendmaken. Dank aan allen die zich hadden ingeschreven. Wij hopen jullie allen echt te mogen verwelkomen later dit jaar.

Lees meer ...

NVDG congres 2020 - Revalidatie van de Zilveren Generatie Programma en Inschrijven

Op zaterdag 28 maart vindt als eerder aangekondigd voor de 27e keer het NVDG congres plaats. Adelante Hoensbroek heet jullie van harte welkom op onze mooie locatie in Zuid-Limburg.

Lees meer ...

NVDG congres 2020: Vooraankondiging

Op zaterdag 28 maart vindt voor de 27e keer het NVDG congres plaats. Adelante Hoensbroek heet jullie van harte welkom op onze mooie locatie in Zuid-Limburg.

Vrijdag 27 maart vindt het traditionele wetenschappelijke minisymposium plaats en wordt een symposium voor verpleegkundigen georganiseerd. En als altijd wordt op vrijdagavond een groot feest gehouden. Het programma is nagenoeg rond en wederom samengesteld met interessante onderwerpen en inspirerende sprekers. Hierover binnenkort meer informatie. In de bijlage praktische informatie.

Lees meer ...

Verdiepingscursus arm en handfunctie bij tetraplegie

Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 wordt in het RC Roessingh wederom de verdiepingscursus arm en handproblematiek bij tetraplegie gegeven.
Inschrijven kan tot 20 december via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ovv nvdg verdiepingscursus

Klik hier voor de  folder met verdere informatie

Lees meer ...

Online cursus WOW vernieuwd

De online cursus van Weer op Weg is vernieuwd. Deze is cursus is gemaakt door leden van de Dwarslaesie Organisatie Nederland (www.dwarslaesie.nl).

Dwarslaesie Organisatie Nederland hoopt dat met deze cursus een basis wordt gelegd waardoor mensen met een dwarslaesie hun eigen leven kunnen managen en waarmee zij een gelijkwaardige partner kunnen zijn voor alle hulpverleners, instanties en bedrijven waarmee zij in het kader van hun dwarslaesie te maken krijgen. Maar is ook interessant voor alle andere mensen die op de een of andere manier te maken hebben of krijgen met mensen met een dwarslaesie.

Weer op Weg Logo

Lees meer ...

NVDG congres 2019: save the date

Op zaterdag 18 mei vindt voor de 26e keer het NVDG congres plaats. De Hoogstraat Revalidatie heet je van harte welkom.

Vrijdag 17 mei vindt het traditionele wetenschappelijke minisymposium plaats en wordt een symposium voor verpleegkundigen georganiseerd. En natuurlijk op vrijdagavond een groot feest. Momenteel wordt er een programma samengesteld met interessante onderwerpen en inspirerende sprekers. Hierover binnenkort meer informatie. In de bijlage praktische informatie >>>

Lees meer ...

Cursus arm- en handfunctie onderzoek 23 t/m 24 mei 2019

Cursus arm/handfunctie onderzoek bij een patiënt met een incomplete cervicale dwarslaesie

Praktische informatie

 • Datum: 23 t/m 24 mei 2019
 • Locatie: Centrum voor Revalidatie / Locatie Beatrixoord / Dilgtweg 5, Haren
 • Kosten: € 220 voor NVDG leden
 • Inschrijven: via website, klik hier
 • Meer informatie: klik hier voor de flyer

Lees meer ...

NVDG Basiscursus Dwarslaesie 22 t/m 23 november 2018

Ben je ergotherapeut, fysiotherapeut of sporttherapeut en werkzaam in een revalidatiecentrum? Dan ben je van harte welkom op de tweedaagse NVDG Basiscursus Dwarslaesie op donderdag 22 en vrijdag 23 november 2018 bij De Hoogstraat. Professionals en ervaringsdeskundigen delen hun ervaring over een diversiteit aan onderwerpen middels presentaties en workshops.

Meer informatie: http://www.dehoogstraat.nl/onderzoek-innovatie/scholing/scholing/nvdg-basiscursus-dwarslaesie-

Lees meer ...

Presentaties NVDG congres 20 en 21 april

Wat een succes was het congres. Mooi weer, toplocatie, goede presentaties, leerzame workshops en een prima gelegenheid om te netwerken.

Via deze link kan je de video zien die bij de opening van het congres werd vertoond. Hans Slootman en Floris van Asbeck vertellen over het ontstaan van de NVDG en dromen over de toekomst: https://youtu.be/hdl7PTWen8c

Alle presentaties van het congres en de symposia online: presentaties NVDG congres 2018.

In de pauze netwerken op het dek van SS Rotterdam

Lees meer ...

Algemene ledenvergadering 21-4-2018

Tijdens het NVDG congres op 21 april 2018 in Rotterdam wordt de algemene ledenvergadering (ALV) gehouden.Agenda

Lees meer ...

Symposium voor verpleegkundigen

Op zaterdag 21 april vindt het grote NVDG congres plaats. Een mooi event maar vergeet niet de symposia op 20 februari. Naast het symposium ‘Herstel van mobiliteit in de dwarslaesierevalidatie' wordt speciaal voor verpleegkundigen een symposium georganiseerd met de titel: ‘Op naar 2030, ben jij er klaar voor?' Beide symposia worden gehouden op de locatie Westersingel van Rijndam Revalidatie. Meer informatie en inschrijven: https://www.rijndam.nl/over-ons/agenda/nvdg-congres-2018-back-future

Lees meer ...

Inschrijving NVDG congres ‘back to the future’ nu mogelijk

Op 20 en 21 april 2018 wordt door Rijndam Revalidatie het 25ste NVDG congres georganiseerd. Een jubileum! Dat vieren we op een fantastische locatie en met een inspirerend thema: BACK TO THE FUTURE, dwarslaesierevalidatie in 2030.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van alle technologische ontwikkelingen (Artificial Intelligence, Bionics, Personalised Medicine, Big Data, nerve transplants) die in een rap tempo plaatsvinden? Hoe gaat de dwarslaesiepopulatie veranderen? En wat betekent dit allemaal voor onze patiënten en voor ons als dwarslaesie-behandelaren? We nemen jullie mee naar de toekomst.

Meld je nu aan!
De uitnodigingsmail is inmiddels naar alle NVDG-instellingen verstuurd. Medewerkers dienen zich persoonlijk aan te melden voor het congres. Schrijf je nu in. Facturatie vindt zoals gebruikelijk centraal per instelling plaats.

Praktische zaken
Meer informatie over onder andere programma’s en sprekers is te vinden op www.rijndam.nl/nvdg-congres. Binnenkort krijgen alle deelnemers de benodigde informatie eenvoudig digitaal aangeboden in een congres-app.

Lees meer ...

 • CPlogo Gray RGB 300
 • Wellspect HealthCare
 • Medtronic
 • Hollister
 • Bioness