Wetenschappelijk artikel Trajecten welbevinden na dwarslaesie

Trajectories in the Course of Life Satisfaction after Spinal Cord Injury: Identification and Predictors

Dit artikel beschrijft verschillende trajecten in het beloop van welbevinden na een dwarslaesie en is tijdens het ISCOS congres in november 2010 gepresenteerd in New Delhi, India.

Het artikel staat in het februari nummer van Archives of Physical Medicine and Rehabilitation .
Hoe tevreden zijn mensen met hun leven na een dwarslaesie? En kunnen we bij de start van de revalidatie voorspellen hoe tevreden iemand is met zijn leven 5 jaar na de dwarslaesie?

Hoewel er grote verschillen bestaan tussen revalidanten kunnen we 5 verschillende trajecten onderscheiden die beschrijven hoe de tevredenheid met het leven verandert na een dwarslaesie. Waar bepaalde revalidanten bijvoorbeeld een langdurig laag welbevinden rapporteren, geven andere revalidanten aan dat hun welbevinden geleidelijk weer toeneemt in de loop van de tijd. Om te voorspellen hoe tevreden een persoon 5 jaar na de dwarslaesie is lijkt het stellen van 2 welbevinden vragen bij de start van de revalidatie en 3 maanden latereen goede indicatie te kunnen geven:

1) Wat is op dit moment uw oordeel over uw kwaliteit van leven?

2) Als u uw leven nu vergelijkt met uw leven vlak voor de dwarslaesie, vindt u dan uw kwaliteit van leven op dit moment beter of slechter dan uw leven voor de dwarslaesie?

Het hele artikel is op onderstaande link te downloaden:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21272716

U kunt ook de presentatie over het artikel door Christel van Leeuwen bekijken.
Klik hier om de presentatie te downloaden

  • CPlogo Gray RGB 300
  • Wellspect HealthCare
  • Medtronic
  • Hollister
  • Bioness